Domain-Tárhely.net - Minőségi tárhely és domain szolgáltatás megfizethető áron!

WordPress optimalizálás lépésről-lépésre

2017 5. 2.

in WordPress tippek

Sokan használnak WordPress-t, akár weboldalként, akár blogoláshoz. Mivel igen sok kiegészítő áll rendelkezésre, könnyedén létrehozható egy sok funkcióval bíró oldal. Ezek a kiegészítők – a legtöbbje – CSS és JavaScript fájlokkal egészíti ki a weboldal fejlécét, mely a teljesítmény – az oldal betöltődésének – rovására megy.

Az alábbiakban áttekintünk néhány hasznos kiegészítőt és javaslatot a WordPress teljesítményének optimalizálása érdekében. A változtatások elvégzése után drámai eredményeket fogunk tapasztalni.

Megjegyzés: Ezek a kiegészítők főleg a felhasználóknak szólnak. Amennyiben ezek után sem tapasztalható javulás az oldal betöltődését illetően, úgy az már nem a felhasználót érintő probléma.

Nulladik lépés (opcionális): a GTmetrix letöltése és aktiválása a WordPress-hez

A letöltéshez kattintsunk IDE.

Ezzel a kiegészítővel egy “pillanatképet” készíthetünk WordPress oldalunkról, így a későbbiekben összehasonlíthatjuk majd az optimalizált változattal.

Megjegyzés: jelenleg a GTmetrix a WordPress 4.2.2 verziójáig támogatott.

A GTmetrix telepítését követően regisztrálnunk kell, hogy kapjunk egy API kulcsot. Ezt a kiegészítő Settings oldalán tudjuk a későbbiekben megadni. Amikor ezzel végeztünk, készítsük el az előzetes tesztet (Tests menü, Latest Front Page Score menüpont, majd azon belül kattintva a Test your Front Page now gombra).

A teszt elvégzése után láthatjuk az eredményeket. Ezek lesznek az “előtte” eredmények.

Első lépés: a W3 Total Cache letöltése és aktiválása

A letöltéshez kattintsunk IDE.

A kiegészítő telepítését követően egy Performance menüpont fog megjelenni az admin oldalsávban.

a) Az összes gyorsítótárazás beállítása

Kattintsunk az General Settings almenüre. Az General bokszban tegyünk jelölést a Toggle all caching types on or off (at once) négyzetbe, majd mentsük a beállításokat.

Ennek hatására a W3 Total Cache bekapcsolja az összes gyorsítótárazási funkcióját (Page Cache, Minify, Database Cache, Object Cache, Browser Cache), így azokat is, melyekre nincsen szükségünk (CDN, Monitoring, stb.). Ezeket külön-külön kapcsoljuk ki, ha nem kívánjuk használni őket.

b) Ellenőrizzük a Minify beállítását

Nézzük meg, hogy a Minify megfelelően van-e beállítva. Keressük meg a Minify szakaszt és azon belül a Minify mode -ot állítsuk automatikusra.

Mentsük a beállításokat.

Megjegyzés: amennyiben a W3 Total Cache beállításaiban változásokat teszünk, a kiegészítő megkérdezheti, hogy ürítse-e a gyorsítótárat. Ezt célszerű engedélyezni, mivel így a már gyorsítótárazott – és lassulást okozó adatok – törlésre kerülnek.

c) További Minify beállítások

Minify szakaszon belül keressük meg a HTML & XML részt. Helyezzünk jelölést az Enable, Inline CSS minification, Inline JS minification és Line break removal négyzetekbe. Győződjünk meg, hogy a Line break removal (azaz, sortörés-eltávolítás) bekapcsolása – és természetesen a beállítások mentése – után WordPress oldalunk megfelelően jelenik-e meg, minden oldal, minden bekezdése.

d) Browser Cache szakasz

General menüpont Cascading Style Sheets & JavaScript, HTML, and Media & Other Files szakaszában az alábbiakat engedélyezzük:

  • Set Last-Modifier header
  • Set expires header
  • Set cache control header
  • Set entity tag (eTag)

Ha mindennel végeztünk, mentsük el a beállításokat.

Második lépés: a WP Smush letöltése és aktiválása

A letöltéshez kattintsunk IDE.

A kiegészítő telepítését és aktiválását követően az oldalsáv Média sorában egy új menüpont fog megjelenni, WP Smush.

Az itt található beállítások közül győződjünk meg, hogy az Auto-Smush Images on upload lehetőség be van-e jelölve. A kiegészítő innentől kezdve minden feltöltött képet optimalizál – az aktiválást megelőző képeket nem!

A következő lépés a már feltöltött képanyagok Smush-olása. Ezt a Bulk Smush 50 Attachments gombra kattintva tehetjük meg.

Megjegyzés: a WP Smush ingyenes verziója egyszerre 50 kép feldolgozását teszi lehetővé. Amikor a kiegészítő végzett, frissítsük az oldalt és kérjük újabb 50 kép optimalizálását.

Ezzel véget is ért WordPress oldalunk optimalizálása!

Harmadik lépés: Az oldalunk újabb elemzése

Futtassuk le újra a GTmetrix elemzését, majd hasonlítsuk össze az “előtte” eredménnyel! Az oldalbetöltés akár 1 mp-et is javulhat (nagyobb tartalmak esetén a különbség is számottevőbb), valamint a generált adatforgalom is csökken.

Forrás: https://gtmetrix.com/wordpress-optimization-guide.html

Ha WordPress webportál indításán gondolkozol és biztos helyen akarod tudni, 100%-ban WordPress kompatiblilis tárhelyünkről ide kattintva olvashatsz: WordPress tárhely
Előző cikk:
Következő cikk:
Szólj hozzá!
Virtuális szerver, Linux VPS