Domain-Tárhely.net - Minőségi tárhely és domain szolgáltatás megfizethető áron!

WordPress költöztetése

2013 12. 27.

in WordPress tippek

WordPress Settings (Beállítások) menüjének General (Általános) menüpontját megnyitva találunk két mezőt: “WordPress Address (URL)” és “Site Address (URL)”. Úgy is ismerhetjük őket, mint “Home” és “Site URL”. Ezek a WordPress két legfontosabb beállítását tartalmazzák, konkrétan azt, hogy hol jelenjen meg a weboldalunk.

Home: azt a címet jelöli, ahol weboldalunk meg fog jelenni
Site URL: ezen a címen pedig a WordPress magját képező fájlok találhatóak

Fontos megjegyeznünk, hogy a címek tartalmazhatják a “http://” előtagot, viszont nem szabad a cím végére “/” jelet tenni!

Egyszer-egyszer előfordul, hogy valakinek meg kell változtatnia (vagy kijavítania) ezeket a beállításokat. Általában ez akkor történik, ha megváltoztatják egyik, másik vagy mindkét címet és onnantól kezdve a weboldal már nem fog rendesen üzemelni. Sajnos ez nem hagy egyszerű módot arra, hogy a felhasználó megoldja a problémát. Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan lehet közvetlenül kijavítani az ilyen hibákat.

Az alábbi információk arra az esetre is hasznosak lesznek, ha WordPress oldalunkat más címre kívánjuk költöztetni, mivel abban az esetben szintén szükség lesz a címek módosítására. Egy “törött” (más okból kifolyólag nem működő) oldalt ne próbáljunk meg az alábbi módon javítani!

Fontos! Ezek a lépések csak akkor működnek, ha egy szimpla WordPress oldalról van szó. WordPress MultiSite esetén sajátkezűleg kell az adatbázist szerkesztenünk.

 

Site URL megváltoztatásának módjai/lehetőségei:

Van néhány egyszerű módszer arra, hogy közvetlenül megváltoztassuk a “Home” és “Site URL” -t. Mindegyik módszer ugyanolyan jól működik.

(-1.-) wp-config.php fájl szerkesztése

Lehetőségünk van a wp-config.php fájlon keresztül a módosítások végrehajtására, méghozzá az alábbi módon. Adjuk hozzá ezt a két sort a fájl elejéhez:

  define('WP_HOME','http://az.en.oldalam.hu');
define('WP_SITEURL','http://az.en.oldalam.hu');

Ez nem a legtökéletesebb megoldás, mivel így a későbbiekben a megszokott módon (Beállítások/Általános menüpont) nem tudjuk megváltoztatni a címeket, a beírt kód minden esetben le fogja cserélni a beállításokat.

(-2.-) functions.php fájl szerkesztése

Ha van jogunk elérni a weboldal tárhelyét FTP kapcsolaton keresztül, akkor a következő módszerrel igen egyszerűen működésre bírhatjuk weboldalunkat, ha esetleg valamit elhibáztunk.

1. Kapcsolódjunk FTP segítségével a weboldal tárhelyéhez és töltsük le az aktuális téma functions.php fájlját. A szerkesztéséhez használhatjuk a NotePad szövegszerkesztőt (ne használjuk hozzá a Microsoft Office Word -öt!).
2. Illesszük be a következő két sort a fájlba, rögtön a PHP kezdetét jelölő “<?php” kód után:

  update_option('siteurl','http://az.en.oldalam.hu');
  update_option('home','http://az.en.oldalam.hu');

3. Mentsük el a fájlt és töltsük fel az eredeti helyére, felülírva a régebbit.
4. Nyissuk meg és frissítsük néhányszor a WordPress bejelentkező oldalát. Weboldalunk helyre fog állni.
5. Ismételjük meg a fenti lépéseket (1-3), de most távolítsuk el a két utólagosan hozzáadott sort a functions.php fájlból.

Ha esetleg nem lenne ilyen fájl az aktuális téma mappájában, úgy hozzunk létre egy functions.php nevű fájlt és illesszük bele az alábbi sorokat:

<?php
  update_option('siteurl','http://az.en.oldalam.hu');
  update_option('home','http://az.en.oldalam.hu');
?>

Töltsük fel a téma mappájába a fájlt és hajtsuk végre a 4. lépést. Ha újra üzembe állt az oldal, töröljük a fájlt.

 

(-3.-)Az adatbázis közvetlen szerkesztése

Ha tudjuk, hogy hogyan férhetünk hozzá tárhelyünk adatbázisához (phpMyAdmin). akkor akár mi magunk is helyreállíthatjuk a WordPress -t.

1. Első lépésben mindenképp készítsünk biztonsági mentést az adatbázisról és tároljuk a tárhelyen kívül (pl. a saját számítógépünkön).
2. Jelentkezzünk be a phpMyAdmin felületére.
3. Kattintsunk a Databases linkre. Megfognak jelenni az adatbázisaink. Válasszuk ki ezek közül a WordPress adatbázisát.
4. Itt láthatjuk az adatbázisunk tábláit, melyek közül válasszuk ki a wp_options táblát. Lehetséges, hogy nem “wp_” kezdetű a tábla, ez a WordPress telepítésétől függ, hogy milyen előtagot állítottunk be az adatbázis-táblákhoz.
5. Az option_name oszlopot figyelve keressük meg a siteurl -t.
6. Kattintsunk az Edit Field ikonra, amit a sor elején, bal oldalt találunk.
7. Az option_value mező értékét cseréljük le az új címre, majd mentsük el munkánkat a Go gombra kattintva.
8. Tegyük meg ugyanezt a home mező (option_name oszlop) értékével is.

Ha mindent helyesen csináltunk, WordPress oldalunk újra működőképes lesz!

Egy megbízható helyre szeretnéd költöztetni WordPress tárhelyedat? Örömmel ajánljuk erős és megbízható CPanel szervereken üzemeltetett WordPress Tárhely szolgáltatásunkat!

Ha WordPress webportál indításán gondolkozol és biztos helyen akarod tudni, 100%-ban WordPress kompatiblilis tárhelyünkről ide kattintva olvashatsz: WordPress tárhely
Előző cikk:
Következő cikk:
Szólj hozzá!
Virtuális szerver, Linux VPS