Domain-Tárhely.net - Minőségi tárhely és domain szolgáltatás megfizethető áron!

WordPress 5.0

2018 12. 7.

in WordPress tippek

2018. december 6-án napvilágot látott a WordPress tartalomkezelő „Bebo” kódnévre hallgató 5.0-ás verziója, mely hatalmas újítást hozott magával: a blokk-alapú szerkesztőt. Ennek köszönhetően bármiféle tartalom – legyen akár egyszerű szöveg, akár multimédiás anyag – beillesztése egy csettintésre megvan. Minden tartalom a maga blokkjában foglal helyet és ezek kényünk-kedvünk szerint átrendezhetőek.

Azok számára, akik mélyebb ismeretekkel rendelkeznek a HTML és CSS terén, ezek a blokkok nem fognak akadályt jelenteni – a WordPress a tartalom elkészítését egyszerűsíti, nem pedig a dizájnt!

Újrafelhasználható blokkok is készíthetőek, melyek segítségével könnyedén hozhatunk létre új tartalmakat, megőrizve WordPress oldalunk kinézetét, egységét.

Az új szerkesztő mellé természetesen új alapsablon is jár, Twenty Ninteen (azaz 2019) néven, mely bemutatja az új verzió nyújtotta lehetőségeket.

Akik megszokták a jó öreg WYSIWYG szerkesztőfelületet, azoknak sem kell csüggedniük: a ClassicEditor – bővítmény formájában – egészen 2021-ig a WordPress része lesz; tehát van idő átállni.

Meg kell említeni, hogy a WordPress 5.0-ás verziója komolyabb igényeket követel a webtárhellyel kapcsolatosan – ezen feltételek meglétéről érdeklődjünk a tárhely szolgáltatótól: PHP-ból legalább 7.2-es (vagy újabb) verzióval kell rendelkeznünk, míg MySQL adatbázis-kezelőből minimum 5.6-os verzióval (MariaDB esetén az alapkövetelmény a 10.0-ás verzió). Ezen kívül a HTTPS támogatása sem elhanyagolandó.

Bár a WordPress működik 5.2.4-es PHP-vel és 5.0-ás MySQL-lel, fontos kihangsúlyozni, hogy ezek használata biztonsági kockázatot jelenthet.

Mi a Domain-tarhely.net -nél a tárhely szolgáltatásainkat üzemeltető szervereket folyamatosan naprakészen tartjuk és különösen nagy hansúlyt fektetünk arra, hogy a népszerű WordPress rendszer működéséhez szükséges igényeket biztosítsuk.

Az általunk biztosított tárhelyeken külön állítható a PHP verzió, így akinek még a régi PHP-val fut a tárhely szolgáltatása, néhány kattintással válthat az újra – természetesen ebben szívesen segítünk. Fontos, hogy mielőtt a tárhelyen a PHP verziót átállítjuk a 7-esre, a tárhelyen futó WordPress alkalmazást és annak pluginjait frissítsük, hogy kompatibilis legyen az újabb PHP-val. A MySQL adatbázis szerver esetében külön tárhelyenként nem választható a verzió, a CPanel tárhely szervereinken mindig a legfrissebb stabil változat működik globálisan.

Ha WordPress webportál indításán gondolkozol és biztos helyen akarod tudni, 100%-ban WordPress kompatiblilis tárhelyünkről ide kattintva olvashatsz: WordPress tárhely
Előző cikk:
Szólj hozzá!
Virtuális szerver, Linux VPS