Domain-Tárhely.net - Minőségi tárhely és domain szolgáltatás megfizethető áron!

Weblemez elérése a számítógépünkről

2014 11. 24.

in Cpanel Admin

Mennyivel egyszerűbb lenne, ha tárhelyünk tartalmát FTP kliens szoftver vagy webes felületű fájlkezelő használata nélkül érhetnénk el. Létezik megoldás!
CPanel
tárhelyünket a Weblemez szolgáltatás segítségével úgy kezelhetjük számítógépünkön, mintha az egy helyi lemez lenne, így akár a Windows Intézőből, akár más fájlkezelő programokból (pl. Total Commander) egyszerűen elérhetjük a távoli tartalmat – ami így már nem is olyan távoli!

1. Lépjünk be a CPanel adminisztrációs felületére és keressünk rá a Weblemezre (Fájlok doboz, Weblemez).

2. Ha tárhelyünk gyökérkönyvtárát kívánjuk weblemezként használni (tehát a teljes tartalmat szeretnénk látni), akkor egyből rendelkezésünkre áll a Main Web Disk Account. Ha ezt használjuk majd, a felhasználónév és jelszó páros az lesz, amivel a CPanel adminisztrációs felületére is belépünk.

3. Létrehozhatunk külön Weblemez felhasználókat (úgy, mint az FTP felhasználókat), melyeknél beállíthatjuk, hogy a tárhely mappái közül melyikhez csatlakozzon. Ezzel szabályozhatjuk, hogy egy adott felhasználó csak egy adott mappát és annak tartalmát használhassa.
Ügyeljünk arra, hogy a public_html mappán belüli mappák alapértelmezés szerint nyilvánosak, így ezeket bárki elérheti. Bizalmas adatok tárolására csak olyan mappákat használjunk, melyek NEM a public_html mappából indulnak!

4.Weblemez felhasználók mellett (beleértve a Main Web Disk Account -ot is) találni fogunk egy Enable Digest Authentication lehetőséget. Abban az esetben, ha titkosítatlan kapcsolatot kívánunk használni, engedélyeznünk kell a Digest Authentication -t (nem ajánlott!). A megjelenő ablakban a megerősítés érdekében kattintsunk az OK gombra.

5. Szintén a felhasználói név után található a Weblemez elérése gomb. Erre kattintva instrukciókat kapunk, hogy adott készülék (asztali számítógép, mobil eszköz) és operációs rendszer (MacOS, Windows, Linux) mellett milyen adatokra és lépésekre lesz szükségünk a Weblemez csatlakoztatásához.

Megjegyzés: a további lépések Windows 7 és 8 rendszerre vonatkoznak. Más operációs rendszerhez való csatlakoztatásáról szóló írásaink a cikk végén találhatóak.

6. Nyissuk meg a Sajátgép -et és kattintsunk a Hálózati meghajtó csatlakoztatása gombra. Kattintsunk a “Csatlakozás egy…” kezdetű linkre (angolul: “Connect to a Web site…”). A későbbiekben a Hálózati meghajtó csatlakoztatása ablakra már nem lesz szükségünk.

7. Figyelmesen haladjunk végig a lépéseken. Amikor a varázsló az “Internet- vagy hálózat cím” -et kéri, illesszük be azt a címet, melyet a CPanelWeblemez elérése oldalon adott meg az instrukciók között. Ügyfeleink az alábbi címet használhatják:
S1 szerver: https://s1.tarhelyadmin.com:2078   (Természetesen ugyanígy működik S2, S3, S4, S5 esetén is.)

8. Amint csatlakozni próbálunk, a rendszer kérni fogja a felhasználónevet és a jelszót. Adjuk meg azt, amit beállítottunk Weblemez felhasználónak (emlékeztetésképp: Main Web Disk Account esetén a CPanel belépési adatainkra van szükség).

9. Már csak arra van szükség, hogy egy tetszőleges nevet adjunk a távoli mappának és készen is vagyunk. Mostantól képesek leszünk tárhelyünk tartalmát a lehető legegyszerűbb módon elérni, fel- és letölteni adatokat.

Weblemez elérése más operációs rendszerek esetén

Linux alól a Nautilus fájlkezelővel
MacOS rendszerben a Finder -rel
iPhone -ról a WebDAV Navigator Lite használatával
Androidos készülékek  és a WebDAV Navigator Lite alkalmazás

Előző cikk:
Következő cikk:
Szólj hozzá!
Virtuális szerver, Linux VPS