Domain-Tárhely.net - Minőségi tárhely és domain szolgáltatás megfizethető áron!

Joomla bővítmények általában

2010 8. 29.

in Joomla tippek

A Joomla tartalomkezelő rendszernek sok funkciója van, azonban szükség lehet a funkció bővítésre. A bővítményeknek 5 fajtája van: komponensek, modulok, beépülő modulok (plugin), sablonok és nyelvek.

Komponensek

A komponens gyakorlatilag egy mini-alkalmazás. Két részre osztható: adminisztrátorira és webhelyire.  Mindközül ez a legbonyolultabb bővítmény. A Joomla weboldalak minden egyes betöltődésekor egy komponens kerül meghívásra, amely visszaküldi a fő oldaltörzset.  A komponensek az oldal fő részeit alkotják, mindegyikhez kapcsolódik menüpont, és minden egyes menüpont egy komponenst hív meg.
Elérhető:

Adminisztátori főmenü > Komponensek

Modulok

A modulok kisebbek és rugalmasabbak mint a fentebbi komponensek. De néha kapcsolódnak komponenshez is, például a “Legfrissebb hírek”, amely a com_content komponenshez kapcsolódik és a legújabb tartalmi elemeket jeleníti meg listaként. A modulokat kis “dobozokként” képzelhetjük el, melyek egy adott komponens köré csoportosulnak, ilyen például a bejelentkezés modul. A modulokat menüpontokhoz lehet rendelni, azaz eldöntheted, hogy egy adott menüponthoz megjelenjen-e egy bizonyos modul. A modulok tartalmazhatnak HTML kódot vagy szöveget is. A különböző sablonok különböző modul-elrendezéseket (modul-pozíciókat) tesznek lehetővé.Elérhető:

Adminisztátori főmenü > Bővítmények > Modulkezelő

Plugin

A plugin-ek fejlett bővítmények. A Joomla bármely részének végrehajtásához (legyen az alapfunkció, modul, vagy komponens) elő lehet idézni egy eseményt. Ekkor az eseményhez kapcsolt beépülő modul kezeli az esemény végrehajtását.Elérhető:

Adminisztátori főmenü > Bővítmények > Beépülő modul-kezelő

Template (Sablon)

A template biztosítja a weblodalad kinézetét, megjelenését. A sablonok különböző mezőket tartalmaznak, melyekben a komponensek és modulok megjelennek. Sok ingyenes Joomla sablont lehet különböző webhelyekről letölteni (ötlet: írd be a Google keresőmezőjébe a következő szavakat: Joomla template free), de léteznek kereskedelmi sablonok is ahol minőségi sablonokat vásárolhatsz.Elérhető:

Adminisztátori főmenü > Bővítmények > Sablonkezelő

A bővítmények kezelését az Adminisztrátori főmenü > Bővítmények > Telepítés/Eltávolítás menüpontban végezheted el. Bizonyos alapbővítmények nem eltávolíthatóak.

Ha Joomla webportál indításán gondolkozol és biztos helyen akarod tudni, 100%-ban Joomla kompatiblilis tárhelyünkről ide kattintva olvashatsz: Joomla tárhely
Előző cikk:
Következő cikk:
Szólj hozzá!
Virtuális szerver, Linux VPS