Domain-Tárhely.net - Minőségi tárhely és domain szolgáltatás megfizethető áron!

Joomla 1.5 frissítése 2.5 -re

2014 10. 14.

in Joomla tippek

A következő cikk során megtudhatjuk, hogyan lehet Joomla 1.5 -ös weboldalunkat sokkal korszerűbb (és biztonságosabb) formába önteni.

Az első lépés mindenek előtt az legyen, hogy készítsünk biztonsági mentést a teljes weboldalról! Ha bármi probléma előfordul, egy biztonsági mentés helyreállításával megoldódik minden.

A következő lépés, hogy frissítjük Joomla weboldalunkat az 1.5.26 -os verzióra, ugyanis a 2.5 -re történő frissítést végző szoftverek csak ezzel képesek hatékonyan és hiba nélkül együttműködni!
Ezután jöhetnek az ellenőrizendő pontjai a frissítésnek:
– A bővítmények kompatibilisek lesznek a Joomla 2.5 -tel? Az alábbi linkre kattintva át lehet böngészni a bővítmények listáját. Amelyiket most használjuk, de a 2.5 nem támogatja, abból más fajtát kell beszereznünk majd.
A legnépszerűbb bővítmények, melyek minden további nélkül elviselik a Joomla frissítését: AdminPraise, Kunena, K2, JoomComment, Virtuemart, redSHOP, CommunityBuilder, JCE, Contact Enhanced, JomSocial, redForm, JEvents, Akeeba Backup, Jumi, redMEMBER.
– Lett végezve bármi módosítás a Joomla rendszerfájljaiban? Minden ilyen módosítás a frissítés során el fog tűnni!
– Elérhető 2.5 -ös Joomla -hoz való sablon a jelenleg használtból? Ha igen, akkor semmi probléma. Ha nem, akkor sajnos vagy magunknak kell egy új sablont úgy módosítanunk, hogy hasonlítson majd a régihez vagy bizony, újat kell választanunk.
– Elérhető a nyelvi csomagunk az új Joomla -hoz?
Végezetül pedig természetesen szükséges, hogy legyen jogosultságunk a webtárhelyen a Joomla mappáját módosítani.

A frissítés következő lépése a jUpgrade letöltése, melyett ide kattintva találhatunk meg. Mindig a legfrissebb verziót használjuk!

Ha ez megvan, menjünk a Bövítmény-kezelőbe (Extensions / Plugin-Manager) és keressük meg a System – Mootools Upgrade -et, majd pedig engedélyezzük.

Következhet a jUpgrade beállításainak átnézése (és igény szerint módosítása) az Adminisztrációs felület, Komponensek oldal jUpgrade pontjánál, azon belül is a Paramétereknél (Administrator / Components / jUpgrade / Parameters).

A beállítást követően indítsuk el a jUpgrade -et és már neki is áll a frissítésnek.
FONTOS! Ne zárjuk be a frissítést végző böngésző ablakot!

Az új, frissített verziójú Joomla oldalunk a www.sajatoldal.hu/jupgrade mappába került. Ellenőrizzük, hogy minden működik: tartalom, kapcsolatok, bannerek, menük, modulok, felhasználók és így tovább.

Ha mindent rendben találunk, készítsünk biztonsági mentést most is!

A következőkben áthelyezzük a régi Joomla oldalt egy olyan mappába, ahol a későbbiekben megtaláljuk, ha esetleg szükség lesz rá, az új oldalt – mely a jupgrade mappába került – pedig áthelyezzük a weboldalunk fő (gyökér) mappáját.

Lépjünk be a tárhely-szolgáltató által biztosított fájlkezelőbe vagy használhatunk akár egy FTP klienst is a műveletekhez.
Készítsünk egy mappát a régi Joomla oldal számára a public_html mappán belül, például: public_html/regioldal.
A jupgrade mappán kívül minden egyebet helyezzünk át ebbe az újonnan létrehozott mappába.
Végezetül pedig a jupgrade mappa teljes tartalmát helyezzük ki a public_html mappába.
Ajánlott ilyenkor ellenőrizni a weboldalunk működőképességét, melyen már az új Joomla üzemel.

Amennyiben mindent rendben találtunk, opcionális feladat, hogy kiürítjük az adatbázisból a régi Joomla által használt adatbázis-táblákat, de ha szeretnénk még a public_html/regioldal -ra átköltöztette régi weboldalunkat valamilyen okból kifolyólag megtekinteni, akkor szükség lesz az adatbázis tartalmára.

Szeretnéd Joomla honlapodat megfelelő helyen üzemeltetni? Ehhez Joomla Tárhely szolgáltatásunkat ajánljuk, mely mögött nagy teljesítményű és biztonságos CPanel szervereink állnak.

Ha Joomla webportál indításán gondolkozol és biztos helyen akarod tudni, 100%-ban Joomla kompatiblilis tárhelyünkről ide kattintva olvashatsz: Joomla tárhely
Előző cikk:
Következő cikk:
Szólj hozzá!
Virtuális szerver, Linux VPS