Domain-Tárhely.net - Minőségi tárhely és domain szolgáltatás megfizethető áron!

WordPress 3.0

2010 8. 12.

in WordPress tippek

2010. Június 17-én megjelent a WordPress 3.0-ás, Thelonious nevű verziója. A népszerű blogmotor messze túlmutat elődein, az egyszerű blog készítés mellett integrálva lett a WordPress MU, amelynek köszönhetően néhány kattintással összetett blog rendszert telepíthetünk tárhelyünkre. A WordPress és a WordPress MU egyesítésével eltűnnek a korábbi kompatibilitási, és frissítési problémák.

Kiemelve néhány remek újítás:

– A WordPress és a WordPress MU összeolvadtak, lehetővé téve, hogy több oldalt is kezeljünk egyetlen WordPress telepítésből.
– Új alapértelmezett téma: Twenty Ten, amely a legtöbbet hozza ki a WordPress jelenlegi funkcióiból
– Új egyedi menüszerkesztés, menüket készíthetünk, amelyek tetszés szerint tartalmazhatnak posztokat, oldalakat, kategóriákat, kulcsszavakat, és linkeket
– Egyedi fejléc, és háttér API-k.
– Helyzet érzékeny segítség a “Segítség” fül alatt minden oldalon a WordPress adminisztrációs felületén
– Telepítés során választható admin felhasználónév és jelszó
– Témák frissítése egy automatizált karbantartó móddal a folyamat során
– Rövid linkek támogatása
– Javított Egyedi Poszt Típusok és Egyedi csoportosítások hierarchikus (kategória stílus) támogatással
– Világosabb admin szín séma az átláthatóság növelése, és a tartalomra fókuszálás érdekében.

Az 5 Legfontosabb újítás:

1.) Egyéni poszt típusok

Alapértelmezettként a WordPress kétféle tartalom típust különböztet meg: “Posts” és a “Pages”. A 3.0-ás verzióban már egyéni tartalom típusokat állíthatjuk be. Például egy tárhelyszolgáltató különbséget tehet a szolgáltatásait leíró oldalak és hírek poszt típusai között. Az egyéni poszt típusoknak köszönhetően még több lehetőségünk nyílik a WordPress felhasználására.

2.) Menü menedzsment

Az egyik legérdekesebb és leghasznosabb újítása a WordPress 3.0-nak. Ennek az opciónak köszönhetően teljes mértékben testreszabhatjuk oldalunk navigációját és menüpontjait. Az egyszerű “Drag and Drop” funkció segítségével bármilyen külső, belső linkekből összeállíthatjuk egyedi menünket. Az elkészült menüt pedig widgetként az oldal bármely -a témánk által támogatott- pontjára helyezhetjük.

3.) Új alapértelmezett téma: “Twentyten”

A Twentyten az új alapértelmezett WordPress téma, letisztult, könnyen átlátható design, és néhány hasznos új funkció jellemzi. A két kezdők számára legfontosabb funkciója:

Egyéni fejléc kép:

A Twentyten lehetőséget biztosít a fejlécben szereplő kép egyszerű módosítására. A csomagban 8 különböző kép közül választhatunk, de természetesen saját képeinket is feltölthetjük.

Egyéni háttérkép:

Lényeges újítás az egyéni háttérkép beállításának lehetősége, természetesen kép helyett egyéni színeket is beállíthatunk. A funkció főként azok számára fontos akik nem rendelkeznek átfogó web fejlesztési ismeretekkel.

4.) WordPress MU integráció

A WordPress 3.0-val kapcsolatban legfontosabb megemlítenünk a a WordPress MU integrációját, amellyel komplett blog hálózatokat alakíthatunk ki tárhelyünkön néhány kattintással. A különböző oldalakat aldomainek, vagy almappák (http://aldomain.oldaluk.hu – oldalunk.hu/almappa) segítségével tudjuk kezelni.

5.) Felhasználó név és jelszó választása a telepítés során

A WordPress korábbi verziói automatikusan generálták az „admin” felhasználónevet és egy hozzátartozó jelszót. Ezentúl a WordPress lehetőséget ad a telepítés során egyéni felhasználónév és jelszó beállítására.

Ha WordPress webportál indításán gondolkozol és biztos helyen akarod tudni, 100%-ban WordPress kompatiblilis tárhelyünkről ide kattintva olvashatsz: WordPress tárhely
Előző cikk:
Következő cikk:
Szólj hozzá!
Virtuális szerver, Linux VPS